In welke business je ook zit op het internet, als je niet gevonden wordt verdien je niets! Daarom is het van levensbelang dat de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van je website in orde is. In dit artikel leg ik je uit wat SEO is en geef ik een aantal SEO tips zodat jouw website niet gaat zakken in Google!
Wat is zoekmachine-optimalisatie (SEO)?
SEO is een vakterm en staat voor Search Engine Optimization, in goed Nederlands zoekmachine-optimalisatie. In de basis vertel je de zoekmachines waar jouw website over gaat. Zoals we allemaal weten is Google veruit de grootste zoekmachine ter wereld, daarom richtten we ons vooral op Google. Vanaf nu spreek ik dan ook over Google, maar eigenlijk geldt dit voor alle zoekmachines.
SEO tip 1
Gebruik h1, h2 en h3 tags. Je teksten zijn hiërarchisch ingedeeld. Google geeft de hoogste waarde aan teksten met een h1 tag. Daarna komt de h2 tag, daarna de h3 tag, enzovoort. Let op: De h-tags zijn alleen bedoeld voor de koppen. Ga dus niet de hele tekst als h1 tag opmaken. De gewone tekst maak je op in standaard.
SEO tip 2
Gebruik slechts 1 keer de h1 tag per pagina. Google staat niet toe dat je deze vaker dan één keer gebruikt en plaatst je juist lager wanneer je dat wel doet. De tags vanaf h2 mag je wel vaker gebruiken, maar doe dit wel op de manier zoals het bedoelt is.
SEO tip 3
Het kan niet duidelijk genoeg gezegd worden: Don’t be evil! Zoals ik in SEO tip 1 en 2 al zei, maak niet de hele tekst op in h1 om het de hoogste waarde te laten toekennen. Google herkent dit en straft je keihard af.
Veel zogenaamde SEO-experts hebben geprobeerd Google te manipuleren met allerlei trucs, de zogenaamde Black Hat methode. op korte termijn kan dit even werken maar uiteindelijk zal het systeem van Google dit herkennen en je daarvoor een penalty geven. Heb je eenmaal een penalty krijg je je website nooit meer op een goede positie in Goolge.
SEO tip 4
Content is King! Schrijf daarom veel en lange teksten. Hoe meer teksten er op je website staan hoe hoger Google je zal waarderen. Vooral wanneer je een nieuwe website hebt zal je veel nieuwe teksten moeten schrijven. Heb je eenmaal een basis kun je het terugbrengen tot één keer per week.
Wanneer je zelf geen tijd of geen zin hebt om teksten te schrijven, of omdat je er niet goed in bent, besteed het dan uit. Er zijn verschillende sites waarop freelance tekstschrijvers zich aanbieden.
Wat je echter nooit moet doen is teksten van andere websites gebruiken. Google herkent dit en weet ook welke website deze tekst als eerste plaatste. Doe je dit toch dan zal Google je website onderaan plaatsen.
Denk eraan, goede content is goud waard!
SEO tip 5
Zorg ervoor dat je website veel interne linken heeft! Een goed voorbeeld van de waarde hiervan is Wikipedia. Op vrijwel elk onderwerp staan zij hoog in Google vanwege de vele interne linken.
Interne linken zorgen ervoor dat de Google bots je hele site doorzoeken. Bovendien linken ze de tekst van je link aan de pagina waarnaar deze verwijst. Denk dus goed na welke teksten je linkt.
Bijvoorbeeld, wanneer ik op deze website de woorden, webwinkel, affiliate marketing of Social Media gebruik dan zie je een link verschijnen. Google zal nu deze woorden associëren met de pagina waar ze naartoe linken.
SEO tip 6
Wanneer je website bekender wordt zul je regelmatig worden benadert door “SEO-experts” die je een linkwissel aanbieden. Zij werken voor andere website en het feit dat ze graag een link van jouw website willen hebben mag je als een compliment opvatten. Alleen meestal bieden ze er geen goede link voor terug!
De link die je terug krijgt staat meestal in een zogenaamde “link farm”. Dat is een website waarop alleen maar linken naar andere websites staan. Een bekend voorbeeld is Starpagina. Linken op een “link farm” zijn juist slecht voor je SEO!
Google kijkt naar de waarde van een website. Staat er een link van een waardevolle website (dus met veel nuttige content) naar jouw website dan kent Google jouw website ook een stukje waarde toe. Staat je link echter op een waardeloze website dan haalt Google een stukje van de waarde van jouw website weg!
Doe dus alleen een linkruil met een goede website. En dan bij voorkeur een zogenaamde ABC-ruil. Dit houdt in dat website A naar website B linkt, en website B weer naar website C.
Wanneer je een rechtstreekse linkwissel doet is dat niet meteen slecht voor je SEO, maar Google kent hier minder waarde aan toe dan wanneer er geen (rechtstreekse) backlink is.
SEO uitbesteden
Dit waren zo een aantal tips die je eenvoudig kunt toepassen op je website. Wanneer je SEO wilt uitbesteden of hier hulp bij wilt raad ik je aan eens op de website van Jasper Gunsing te kijken. Hij kan je helpen je website beter te laten scoren in Google en je veel werk uit handen nemen.
Ga direct naar de website van Jasper Gunsing >>
Alvast veel succes toegewenst met je zoekmachine-optimalisatie!